Marijean

– De ce ai oprit?

– Cred ca am vazut ceva! am spus, dupa care am tasnit afara din masina.

De obicei nu rezist intr-un sprint in panta mai lung de 10 pasi, datorita plamanilor mei diesel, dar chiar vazusem ceva. Si cand am motivatia necesara, nici macar cei 500 de metri in urcare, pe o curba deosebit de periculoasa, si nici masinile care trec in viteza aproape de mine nu ma pot opri din drumul meu.

– Ce s-a intamplat?

– Am crezut ca l-am vazut pe Marijean! spun dezamagit, in timp ce imi fixez iar centura de siguranta. Dar nu era el. Semanau doar…

Anul trecut, gagica care mi-a inchiriat masina pentru expeditia din Rodos mi-a spus ca in Grecia, probabilitatea sa gasesc un Marijean sau mai multi, facand plaja pe camp, in lumina orbitoare a soarelui elen, este foarte mare. De atunci zaresc aceasta fata morgana, ascunsa de toti boschetii exotici, care ma intampina in cursele mele de raliu in coasta spre plajele virgine, recomandate de steagurile albastre ale patrimoniului UNICEF.

Dar Marijean a refuzat sa apara, asa ca de anul asta am adoptat alta strategie, pentru a impinge experienta mea greceasca de la incredibil la ezoteric.

La fel cum persoanele gay se gasesc una pe alta doar dintr-o privire, si noi, fumatorii de iarba ne recunoastem pe strada, precum Duncan McCloud simtind prezenta altor nemuritori asemeni lui, atunci cand acestea patrund in zona lui de acoperire.

Asa i-am descoperit pe noii mei prieteni, dormitand la umbra placilor de SUP, pe ritmurile linistite ale lui Marley, in cortul lor imbibat de mirosul dulce de ambrozie… scuze… de canepa.

– You know…it’s illegal here, my friend! mi-a raspuns seful lor de trib, atunci cand l-am intrebat unde pot gasi vitamina M.

– I know, my friend! It’s illegal everywhere. But I didn’t ask that! i-am raspuns zambind. Prostitution is also illegal… but people are still fuckin’ bitches.

– You’re crazy, my friend! rade prajitul din fata mea. You know… the police… it’s illegal.

– Yes, my friend… but drinking and driving is also illegal. Actually, things are illegal only when the police is around…

Si chiar daca grecul rade si da bastos cu mine (sau cuba… cum ziceti voi, bucurestenii), decid sa nu fortez scoaterea pestelui din apa si sa risc ruperea firului, si asa subtire. Sunt oltean, iar asta inseamna ca Machiavelli este var cu mine. Schimb tactica din mers mai bine decat o face Real Madrid, asa ca dau pasa in diagonala si transfer discutia pe cealalta parte a terenului.

Dupa un sfert de ora in care elogiez frumusetea salbatica a Greciei si ospitalitatea impresionanata a poporului elen, seful de trib incepe sa se deschida in fata mea palida. Inca cateva minute de vrajeala si iesim amandoi in larg, vaslind spre orizont, intr-o lectie privata de vaslit pe SUP.

– It’s incredible, my friend! ii spun, privind apusul soarelui, in timp ce valurile ne legana usor, in tacere.

– Yes, it is! imi zambeste el, asezandu-se pe placa.

– But, still, there’s something missing if I want to make this the best experience of my life…

Seful de trib rade si se aseaza pe placa.

– I know what you mean…

Desface o mica punga scoasa din buzunarul Billabong-ului ars de soare, apoi imi intinde un joint si o bricheta.

– Let’s burn this one down!

– You’re crazy, my friend! ii spun, printre rotocoalele de fum. But I must admit… This is the best experience of my life… ever.

Grecul rade si ma bate parinteste pe spate.

– No, my friend! We are not crazy… everybody else is… We are just free…

Nu stiu cum arata Platon, dar sunt sigur ca impart jointul cu el in acest moment. Iar fumul nostru mangaie cerul sangeriu de apus, in timp ce sclipirile de azur ale valurilor danseaza in jurul nostru, pe tacerea dulce a marii, eliberandu-ne de nebunia lumii, care ne asteapta la tarm pentru a ne inghiti din nou.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s