Ion vol.2

Cand Liviu Rebreanu a inceput primele notite pentru manuscrisul romanului ION, parvenitul din acea vreme nu avea expunerea pe care o poate avea acum. Si nici cocalarul. Iar scriitorul nu avea acces la retelele de socializare si nici la televiziunea prin cablu, pentru a gasi un model de personaj mult mai pretabil pentru povestea din roman.

Ion ar fi ramas un biet somer, daca Rebreanu se hotara sa scrie romanul in orice oras din Romania si renunta la excursia pe care a avut-o in satul Pripas, la pensiunea de doua garoafe vestejite a lui nea Oprea. Ionut este un personaj fad, comparandu-l cu specimenele pe care le intalnesti la tot pasul, in viata de zi cu zi. Ma gandesc, totusi, ca poate romanul ar fi avut o continuare, daca ghiolbanul nu se ducea pe oaga la final, incercand sa isi faca carare pe o parte cu sapa. Nici macar asta nu i-a iesit bine.

Daca reusea probabil sa se mute la oras, in volumul 2, probabil nu ar mai fi fost nevoit sa se cosmetizeze cu sculele din ograda si ar fi fost ingrijit, la un barber-shop… asa cum fac toti barbatii adevarati.

Ar fi renuntat la izmenele lui murdare de namol si le-ar fi inlocuit cu cei mai mulati blugi elastici de pe piata, care s-ar fi potrivit mai bine cu pantofii scalciati, trimisi de la varul Giany de la Bergamo. Ciorapi tot nu si-ar fi luat, ca trebuie sa vada si lumea pe Magheru ce glezna fina are.

Caruta de 8 persoane ar inlocui-o cu un Q7 sau X5. Tot 8 persoane incap in ele si nu se stie niciodata cand ai nevoie sa duci o vaca sau o oaie la veterinar. Si poate si-ar lua si o masinuta sport… Asa, sa vada lumea ce spirit liber zace in el… Tot timpul l-a admirat pe mos Vasile in sat cu sareta lui cu doua scaune si doi cai… Acum lumea il va admira pe el.

Viata la tara, pentru un parvenit, devine monotona, mai ales intr-un sat uitat de Dumnezeu, aflat la rascruce de drumuri judetene. Trei fete semi-analfabete, cu mustata si favoriti, care nu stiu decat sa se invarta ca bezmeticele in hora, nu mai reprezinta o atractie pentru Ion. A vazut pe Facebook si Instagram cuiburile din alte orase si acum doreste si el sa isi ia zborul.

O singura carciuma obosita, aflata pe ulita principala, va fi intodeauna eclipsata de terasele din Herastrau sau de cluburile de noapte din Mamaia. Cine stie… poate isi intalnea acolo jumatatea… pe Jeni, varianta lui feminina, iar Rebreanu putea incepe linistit si volumul 3 al romanului sau.

Apoi totul devenea mai usor. Parvenitul Ion devenea franciza si totul se muta iar la alt nivel.

Din pacate, Liviu Rebreanu s-a hotarat totusi sa trateze atunci un alt tip de personaj in urmatorul sau roman. Asa a ajuns sa scrie despre nationalistul patriot, romanul care se bate cu ungurii si care se jertfeste pentru pamantul tarii.

Chiulise impreuna cu Ion de la Bac. Furasera sareta sport a lui Nea Vasile si se dusesera la pescuit de tarancute pe ulita. Dar asta se intampla cu mult inainte ca Rebreanu sa-i cunoasca.

Publicitate

2 gânduri despre “Ion vol.2

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s