Zoo

Suntem cu totii doar o mare gradina zoologica.

Imi aduc aminte cum ieri vanam impreuna cu clanul meu mamuti si antilope, iesind din pestera noastra milenara. Lucrurile erau mult mai simple atunci. Si mai logice… cel putin pentru majoritatea dintre noi. Apoi a aparut tipul modern, cu ideile lui geniale de a schimba lumea. Si chiar daca nu am inteles de ce lumea trebuia schimbata, l-am urmat amagiti de toate lucrurile pe care ni le-a fluturat prin fata. Ne-a scos din pestera si ne-a adus pe toti in aceasta mare menajerie, numita lumea moderna.

Si asa am ajuns ca toti, vanatori, pescari, culegatori, economisti, avocati, medici, reprezentanti de vanzari, ingineri, sportivi, jucatori cu soarta, hoti, criminali si alte animale de acest fel, sa traim in aceasta mare cusca. Pentru ca omul modern a crezut ca animalul din noi se va schimba, odata cu schimbarea lumii. Dar nu… Animalul doar a evoluat, fiind nevoit sa se adapteze la viata in menajerie, chiar daca lumea moderna a ingradit toate aceste bestii, incercand sa le supuna si sa le transforme. Libertatea pe care aceste animale au avut-o in timpuri primordiale s-a transformat in timp intr-un amalgam, din care s-au spoit haotic peretii ce aveau sa ne separe de vechile noastre obiceiuri.

Si in loc sa continuam sa evoluam ca specie, am ramas blocati intr-un univers magic fabricat in China. Ne-am pierdut incet identitatea, iar sufletul nostru s-a transformat in ceva artificial si rece. In loc sa mai traim pentru noi si cei asemeni noua, am inceput sa traim pentru aceasta gradina Zoologica, uitand de animalele care eram odata. Stam ingramaditi unii intr-altii, incercand sa supravietuim la comun, cu toate ca povestiile, vietile si caracterele noastre sunt diferite. O oaie si un lup nu vor avea niciodata aceeasi viziune despre lume, chiar daca ii vei obliga sa traiasca amandoi in ea. Oaia va fi mai in siguranta cat mai departe de lup, care, la randul lui, va fi ferit de fapte necugetate in absenta oii.

Dar intr-o gradina zoologica ca a noastra, intotdeauna va fi greu sa tii toate aspectele negative sub control. Oricat de mult ne-ar placea sa credem ca suntem imaginea Creatorului, toate lucrurile savante si inteligente pe care le facem azi au la baza aceleasi instincte primordiale… sa supravietuiesti si sa te reproduci. Si toate alegerile noastre in viata  se vor baza pe aceste doua lucuri, oricat de multe am inventa pentru a ne minti unul pe altul cu superioritatea noastra umana… la sfarsitul zilei, suntem la fel de animale cum eram la inceputuri. Si oricate garduri am pune la gradina zoologica, si oricat vom incerca sa convietuim unii cu altii, pana la urma instinctele noastre se vor ciocni intre ele si vor darama echilibrul fragil al acestei lumi noi.

Departe acum de pestera noastra, prinsi in noile noastre colivii de otel si sticla, incercam sa ne mai amintim cum era lumea odata. Cand alergam liberi, fara sa avem atatea dileme morale si existentiale…  Cand eram doar animale, nu si zei… Sau demoni. Dupa caz.

3 gânduri despre “Zoo

Lasă un comentariu